Mind+More Psikolojik Danışmanlık

BLOG YAZILARI



aile-ici-siddet-ve-gecimsizlik.png

Stresliyken, ne yapmanız gerektiğiyle ilgili düşüncelerimiz stres etkeni etrafında yoğunlaşır. Yakın dönemde dünyanın çeşitli yerlerinde başlayarak ülkemizde de etkisini gösteren ve bizi oldukça zorlayan bir stres etkeniyle karşılaştık. Koronavirüsü sebebiyle kendimizin ve yakınlarımızın sağlığına yönelik düşünceler zihnimizde önemli ölçüde yer edindi. Yaşanan sürecin belirsizliği ve sosyoekonomik koşulların kötüleşmesiyle birlikte bireylerin korku, kaygı, öfke gibi duygusal problemlerinde de artış görüldü. Bu duygusal problemlerle birlikte normal zamandan daha uzun süre evde kapalı ve beraber vakit geçirmek durumunda kalan ailemizin içinde gerginlikler yaşanmaya başlandı.

Böyle bir süreçten geçerken gergin olmamıza neden olan duygusal problemlerin olumsuz davranışlar ortaya çıkarmaması, ilişkilerimizin zarar görmemesi ve bu davranışlarımızı anlayabilmek adına ailemizle yapabileceğimiz 2 egzersiz paylaşmak istiyorum.

  1. Düşünce Topu

Bu egzersizde aile bireylerimizle gerginlik içeren sözleri, davranışları ve bunlarla baş etme yolları hakkında konuşuruz. Konuşulacak konular ile ilgili hepimiz bir soru belirleyebiliriz. Örneğin; Bende en çok öfke uyandıran söz veya davranış ne? Hangi durumlarda gerginlik içeren sözlere veya davranışlara yöneliyorum? Bu davranışlarımı kontrol etmek için neler uygulayabilirim? Belirlenen her bir soru 2 dakika süresince aile bireylerimiz tarafından cevaplanır. Konuşmaya yaşı en küçük aile bireyimiz başlar. Konuşmanın kime geçeceğini belirlemek için küçük bir top kullanırız ve konuşmasını tamamlayan kişi istediğine topu verir. Tüm sorulara cevap verildiğinde yapılan bu egzersizin uyandırdığı duygu ve düşünceler üzerine konuşuruz. Bu egzersizle ev içerisindeki süreçte birbirimizin söz ve davranışlarına yönelik farkındalıklar elde edeceğiz. Ayrıca yaşanan gerginliklerle baş etme noktasında kendi yöntemlerimizi aktararak sözlerimize ve davranışlarımıza yönelik birbirimize farklı bir perspektif kazandıracağız.

  1. Cümle Tamamlama

Bu egzersizde her bir aile bireyimiz gerginliğe ve gerginlikle baş etmeye yönelik tamamlanmasını istediği yarım cümleler belirler. Örneğin; Öfkeli olduğumda…, Bana kızıldığında…, Sıkıldığımda…, İsteğim yapılmadığında…Bu cümlelerin tamamlanmış halini hepimiz kağıda yazarız ve yanımızdaki aile bireyimize veririz. Kağıdı alan hepimize okur. Bu paylaşımlar üzerinden duygularımızı ve hislerimizi konuşuruz. Ev içerisinde olası gerginlik içeren sözlerin ve davranışların ortaya çıkmaması adına birbirimizle anlaşma yaparak pozitif bir ilişki için çaba göstereceğimizin sözünü veririz.

 

Sevdiklerimizle olan ilişkiler sinirsel olarak rahatlamayı sağlayarak duygu halini de iyileştirir. İlişkilerin iyileştirici gücünün farkında olarak ailemiz içinde yaşanılan olumsuz durumların ortaya çıkmamasını sağlayabiliriz.

Psk. Melis Onglu


IMG_0940-1200x900.jpg

Çocuklarınızla vakit geçirmek onlara verebileceğiniz en değerli hediyedir. Çocuğunuza zaman ayırmak, birlikte etkinliklere katılmak, hem çocuğunuzla olan ilişkinizi kuvvetlendirir hem de onun sosyal, duygusal gelişimini destekler.

1)    Beraber oyun oynayın

Ara tatil boyunca önceliğiniz, ev işleriniz, alışveriş, akraba ziyaretleri gibi “yapılması gereken işler” değil, çocuğunuzla oyun oynamak olsun.

Oyunun, çocukların hem fiziksel hem zihinsel hem de ruhsal gelişimine faydası olduğu yapılan çalışmalarla ortaya konuluyor. Burada mükemmellik çabasında olmayın. Çalışıyorsanız da günde 15 dakikanızı çocuğunuzla oyun oynamaya ayırın. Bu bile onun için çok kıymetli olacaktır.

2) Haftada birkaç gün mutlaka dışarı çıkın

Alışveriş merkezleri gibi kapalı alanlara hapsolmayın. Hava soğuk da olsa dışarda zaman geçirmek çocuğunuzun gelişimi icin çok önemlidir. Doğa olaylarını, ağaçları, sokaktaki diğer insanları, çocukları ve hayvanları gözlemlemesi çevresel zekasının gelişimini de destekleyecektir.

3)Evde yarışmalar düzenleyin

‘Evde, dört duvar arasında gün boyu ne yapabiliriz?’ diyorsanız, aslında birçok seçenek var. Örneğin sessiz film, tabu, jenga, satranç, tavla gibi oyunlarla evde yarışmalar düzenleyebilirsiniz. Hatta bu yarışmalara diğer aile üyelerini de katarak mini turnuvalar düzenleyebilirsiniz. Bu sırada çocuğunuzun zekasını ve bilişsel becerilerini de geliştirmiş olursunuz.

 4)Beraber yemek yapın

İnternetten ya da bir yemek kitabından çocuğunuzun seçeceği bir tarifi beraber pişirebilirsiniz. Bu sahip olduğunuz vakte göre, tüm günlük ya da yarım saatlik bir etkinlik olabilir. Örneğin vaktiniz çoksa, yemek için gerekenler listesinin alışverişi ile başlayabilirsiniz. Ya da yarım saat içinde buzdolabındaki birkaç sebze ile lezzetli bir çorba yapabilirsiniz.

5)Sevdiği arkadaşlarıyla buluşturun

Çocuğunuzun sevdiği arkadaşları ile bir araya gelmesini sağlayın. Bu sayede hem çocuğunuzun diğer çocuklarla ilişkilerini gözlemlemiş hem de onun sevdiği ama sizin çok da tanımadığınız arkadaşlarını yakından tanıma fırsatı elde etmiş olursunuz.. Çalışıyorsanız bunu hafta sonu yapabilirsiniz.

6)Bırakın canı da sıkılsın!

Yanlış duymadınız. Bırakın bazen de canı sıkılsın! Sürekli çocuğunuzu bir şeye yönlendirme, bir şeyle oyalama telaşında olmayın.

Yapılan araştırmalar gösteriyor ki çocuğun canının sıkılması hiç de kötü bir şey değil. Boş vakit geçirmek çocukların hayal güçlerine katkı sağlıyor. Ayrıca, iç dünyalarına dönerek kendilerini oyalayabilme ve düşünme becerileri artıyor. Böylece kendi kendilerine yeten bireyler haline geliyorlar.

7)Birlikte hayal kurun

Çocuğunuzla beraber gözlerinizi kapatıp hayal kurun ve sonra herkes hayalini anlatsın. Hatta bunu, hayalin bir kısımını siz, bir kısımını çocuğunuz kuracak şekilde bir oyuna dönüştürün. Bu size de iyi gelecek. En son ne zaman gözünüzü kapatıp hayal kurdunuz? Hatta buna diğer aile üyelerini ortak ettiniz?

8) Çocuklara yönelik atölye etkinliklerine götürün

Günümüzde artık neredeyse tüm sanat müzeleri, sanat platformları ve üniversiteler çocukların merak ve ilgi alanlarına yönelik atölye etkinlikleri yapıyorlar. Bunlar, bazen el becerilerini destekleyici, bazen merak arttırıcı, bazen gözlem yapmaya teşvik edici olacak şekilde çok farklı konularda düzenleniyor. Ya ücretsiz ya da cüzi ücretlerle yapılıyor. Yaşına uygun etkinliklere katılmasını sağlayın. Çalışıyorsanız bunu hafta sonu da yapabilirsiniz.

9) Arkadaşlarıyla katılacağı etkinlik organize edin

Bulunduğunuz şehirde daha önce görmediğiniz tarihi, turistik yerleri gezin. Yaşına uygun tiyatro, sinema ve gösterilere gidin. Bu aktivitelere istediği arkadaşı veya arkadaşlarının gelmesi daha çok keyif almasını sağlayacaktır. Çıkışta izlediği şeyle ilgili yorum yapmasına teşvik edin. Kısa bir özetini anlattırıp fikrini sorarak heyecanına ortak olduğunuzu hissettirin.

10) Hafızanızı yoklayın

Çocukluğunuzda sizin sevdiğiniz oyunları ve etkinlikleri çocuğunuza öğretin. Böylelikle, sadece çocuğunuz için değil kendiniz için de başka türlü bir anlam taşıyan keyifli bir zaman geçirmiş olursunuz.

 

 

 

 


backtoschool.png

Eylül ayı deyince birçoğumuzun aklına okulların pek yakında açılacağı gelir. Yeni eğitim-öğretim yılının yaklaşması ile birlikte hem çocuklarınızı hem de sizleri ufak bir telaş sarar. Alışverişler yapılır, servisler önceden ayarlanır… Kısacası sizleri Eylül ayında birçok iş bekler. Bunca işin içinde tabii bir de çoğu çocukta sıklıkla görülen adaptasyon sıkıntısı ve kaygı gözlemlenir. Çocuğunuzun eski rutinine tekrardan alışması zaman alabildiği gibi kimi zaman oldukça zahmetli de olabilir.



Yaz tatili çocukların eğlenmeleri, öğrendiklerini pekiştirmeleri ve yeni deneyimler kazanmaları için çok güzel bir dönem. Birçok çocuk çeşitli temalardaki yaz okullarına gidip bu ihtiyaçlarını giderebiliyor ancak aileleriyle geçirecekleri zaman da onların gelişimi için oldukça faydalı. Yaz ayları bunun için okul dönemine göre daha elverişli olabilir.

Her yıl “Tatilde Yapılacak Şeyler konulu birçok yazı yayınlanıyor. Hepsinde de birbirinden güzel fikirler bulabilirsiniz. Bu yazıyı özellikle ailelerin çocuklarıyla birlikte yapabilecekleri, birbirlerinden öğrenebilecekleri, kendilerini keşfedecekleri aktiviteleri listelemek amacıyla yazdım. Umarım keyfinize keyif katar.


Copyright Mind+More 2018. Tüm hakları saklıdır.