HomeBlogÇocuk ve Ergen GelişimiŞiddetsizlik

Şiddetsizlik

‘’İnsanlar bir haftalığına şiddetsizliği deniyorlar ve ‘işe yaramadığında’ yüzyıllardır işe yaramamış olan şiddete geri dönüyorlar.’’

-Theodore Roszak-

Yarattığı yıkıcı etkileri bilsek de fiziksel şiddeti hayatımızdan çıkarmak  ve şiddetsiz bir dünyada yaşamak mümkün olabilir mi? Yeni neslin yetiştirilmesinde şiddetsizlik yöntemini kullanan bireyler/ebeveynler olursak bence mümkün. Örneğin çocuğuma okulda kavga etmemesini ve arkadaşlarıyla iyi geçinmesini söyleyen bir ebeveynim. Bunları sadece söylemem yetmez. Kendi davranışlarımla da desteklemem gerekir. Çocuğumun beğenmediğim bir davranışını engellemek adına şiddet uygularsam, ona, amacıma ulaşmak için şiddetin işlevsel olduğunu öğretmiş olurum. Çocuklarımızda böyle bir etki bırakmamak için aktif şiddetsizliğin ilkelerini bilmek ve bunları uygulamamız gerekir.

İşte Uluslararası Savaş Karşıtları’nın (WRI- War Resisters’ International) Şiddetsiz Kampanyalar El Kitabı’nda yer alan ‘’aktif şiddetsizliğin’’ yedi ilkesi:

  1. Aktif şiddetsizlik amaçlara uygun araçlar seçmek demektir. Eğer şiddete karşı çıkarken şiddete başvurursak şiddet artar ve şiddet sarmalı devam eder.
  2. Aktif şiddetsizlik eylem ve fail arasında ayrım yapar. Çatışma yaşadığımız insanları canavarlaştırmamak yersiz düşmanlıklar yaratmanın önüne geçer. Aksine, beğenmediğimiz hareketler, düşünceler, değer yargılarına karşı tepkimizi ifade ederken saygılı olursak karşımızdakinin davranışlarını değiştirme, hatta bize katılma ihtimalini artırırız.
  3. Aktif şiddetsizlik kapsayıcı çözümler peşindedir. Bu ilke kendi istek ve ihtiyaçlarımızdan vazgeçmeden bunları karşılayacak şiddetsiz çözüm yolları bulmaya çalışmaktır. Hem kendimizi hem de karşımızdakini kapsar.
  4. Aktif şiddetsizlik misillemeyi de kaçmayı da reddeder. Kaçmayı da dövüşmeyi de reddetmek çatışma yaşadığımız kişilerin durumu yeniden değerlendirmesini ve seçeneklerini yeniden tartmasını sağlar.
  5. Aktif şiddetsizlik açıklığı, şeffaflığı ve samimiyeti tercih eder. Bu ilke her koşulda doğru olmayabilir. Bazen başkalarının hayatını korumak için gizlilik gerekebilir. Fakat pek çok durumda gizlilik gereksiz olmakla kalmayıp çalışmalarımız ve ilişkilerimiz için son derece zarar verici sonuçlar doğurur.
  6. Aktif şiddetsizlik, öfkemizin bizi dönüştürmesine izin vermektense öfkemizi dönüştürür. Şiddet, adaletsizlik, sömürü karşısında ‘’haklı öfke’’ sadece anlaşılır olmakla kalmayıp sağlıklıdır da. Mesele öfkemizi nasıl ele aldığımızdır.
  7. Aktif şiddetsizlik iş birliğinden çekilme gücünü kullanır. İnsanlar herhangi bir konuda iş birliği yapmayı reddederek kendi güçlerine başvurabilir ve üzerlerinde baskı kurulmasının önüne geçerek yeni çözüm yollarının oluşturulmasını sağlayabilirler.

Bu ilkeleri bilmek ve uygulamak şiddetsiz çocuklar yetiştirmemize, şiddetsiz ilişkiler kurmamıza ve şiddetsiz bir dünyada yaşamamıza katkı sağlayacaktır. Ünlü yazar Aldous Huxley’in dediği gibi ‘’Barışı getirecek olan, her şeyden önce şiddetsizliğin tüm insan ilişkilerinde sistematik olarak uygulanmasıdır.’’

Psk. Melis Onglu

Kaynak

Kolaylaştırıcılar İçin Şiddetsiz Yöntemler El Kitabı, Kasım 2016

Mind+More ile Zihinsel Gücünüzü Keşfedin!