Farklılıkları Kucaklayan Çocuklar Yetiştirmek

Untitled.png

Çocuklar doğaları gereği meraklı ve açık görüşlüdürler. Bu yüzden onlarla farklılıklar üzerine konuşmak yetişkinlerle konuşmaktan çok daha zevklidir. İşte, farklılıkları kucaklayan çocuklar yetiştirmek için yedi strateji:

  1. Rol Model Olun

Çocuklar en iyi çevrelerini gözlemleyerek öğrenirler. Bu yüzden de kendi inanç ve davranışlarınızı gözden geçirin. Kendi önyargılarınızı kalıplarınızı fark edin ve bunları pekiştirmekten kaçının. Herkese karşı saygılı ve hoşgörülü bir dil kullanmaya çalışın.

  1. Öz Saygı & Empati Gelişimine Yardımcı Olun

Hoş görülü, esnek ve farklılıkları kucaklayan çocuklar yetiştirmenin ilk adımı onların öz saygılarını desteklemektir. Bu yolla bir başkasına saygı duyma becerileri de gelişir. Öz saygısı yüksek çocuklar çoğunluğun peşinden gitmek yerine kendi doğrularının peşinden giderler. Çocuğunuza kendini yeterli ve yetkin hissetmesi için fırsat yaratın. Sevildiğini ve değerli olduğunu hem sözlerinizle hem de davranışlarınızla ona hissettirin.

  1. Soruları Cevaplamaya Hazır Olun

Çocuklar doğaları gereği meraklıdırlar ve dünyayı öğrenmek isterler. Farklı biri ile karşılaştıklarında onunla ilgili sorular sorarlar. Sorularını geçiştirmeden yaşlarına uygun dürüst cevaplar verin. Soruları geçiştirmeniz farklılığın konuşulmaya uygun olmayan, rahatsız edici, “tabu” bir konu olarak algılanmasına sebep olur. Eğer cevabını bilmediğiniz bir soru gelirse, bilmediğinizi fakat öğrenip cevaplayacağınızı söyleyin ve mutlaka sözünüzde durun.

  1. Yeni Deneyimler & Yeni İnsanlar

Çocukları çeşitli deneyimlere ve kişilere maruz bırakmak, farklılıkları normalleştirmelerine yardımcı olur ve önyargılara sebep olacak korkuyu ve karışıklığı engeller. İşte yapabileceğiniz bazı yararlı aktiviteler: müze ve kültür gezileri yapmak, yurtiçi yurtdışı seyahat etmek, farklı ırk ve etnik kökenleri temsil eden oyuncaklarla oynamak, farklı geçmişlere sahip insanların öykülerini konu alan kitaplar okumak, filmler seyretmek.

  1. En Kötü Senaryo İçin Hazırlıklı Olun

Her ne kadar açık ve önyargısız olsalar da çocukların farklılıklar karşısında uygun olmayan tepkiler göstermeleri olasıdır. Örneğin, çocuğunuz engelli bir birey ile karşılaştığında yabancılayıp, konuşmalarında ya da sorularında uygunsuz kelimeler kullanabilir. Bu durumlarda, çocuğunuzu nazikçe düzeltin ve daha iyi bir seçenek sunun. Yargılamaktan ve kınamaktan kaçının. Unutmayın ki çocuğunuz yalnızca bilgi edinmeye çalışıyor, fakat bunu yaparken sosyal normları anlamıyor ve incitici olduğunun fark etmiyor. Çocuğunuza topluluk içinde başka insanlar hakkında soru sormanın yollarını öğretin. Bu durumlarda eve gidince size sorabileceklerini söyleyin ve sorularını mutlaka yanıtlayın.

  1. Benzerlikleri Vurgulayın

Çocuklara farklılıkları öğretirken, mutlaka benzerlikleri de vurgulayın. Her insan farklı olsa da herkesin özünde aynı varlık olduğunu belirtin. Herkesin insanlarla bağ kurup sevilmek istediğini, umutları ve hayalleri olduğunu, hatalar yaptığını ve aynı duyguları hissettiklerini öğretin. Bizi tanımlayan şeylerin dış görünüş ya da geçmiş deneyimler olmadığını, başkalarına nasıl davrandığımızın ve nasıl kararlar aldığımızın her şeyden önemli olduğunu onlara öğretin.

  1. Farklılıkları Konu Alan Kitaplar Okuyun

Bazen çocuklara farklılıkları öğretmeye çalışmak zorlayıcı olabilir. Doğru mesajı vermek için en uygun kelimeleri bulamayabilirsiniz. Neyse ki bu gibi durumlarda faydalanabileceğiniz kitaplar var. İşte bunlardan bazıları:

  • Farklı Ama Aynı – Feridun Oral
  • Sen ve Başkaları – Siska Goemine
  • Benim Atım Farklı – Esin Bacacı Taner
  • Anyes’in Sakarlıkları – Emmanuelle Jasmin
  • Benden Farklı Olanla Yaşamayı Öğreniyorum – Marge Eaton Heegaard

 

Uzm. Psk. Aslı Karabat

Kaynak: https://biglifejournal.com/blogs/blog/raising-inclusive-kids 

 

Copyright Mind+More 2018. Tüm hakları saklıdır.