Ekolojik Okuryazarlık

Doğayla temas halinde olmanın fiziksel ve ruhsal sağlığımız açısından birçok olumlu etkisinin olduğunu biliyoruz. Örneğin, basit bir doğa yürüyüşü stres ve kaygı seviyemizin azalmasına yardımcı oluyor. Doğada vakit geçirmek özellikle çocuklarda öğrenme motivasyonunu ve problem çözme becerilerini artırıyor. Bahçe ile ilgilenmek fiziksel aktiviteyi ve sağlıklı beslenme alışkanlıklarını artırıyor. Peki bizlere böylesi faydaları olan doğayı ne kadar tanıyoruz? Onu kendimizle ne kadar özdeşleştiriyor veya ne kadar kendimizden ayrıştırıyoruz?

2017’nin sonlarına doğru kendi kendime bu tür sorulara cevap aramaya çalışırken yolum Yuva Derneği ile kesişti. Yuva Derneği’nin Dünya Vatandaşlığı Programı kapsamında yürüttüğü Ekolojik Okuryazarlık Eğitimi’ne katılma fırsatı yakaladım. Gönüllü eğitmenler tarafından verilen bu iki günlük eğitimde dünyanın oluşumundan farklı bitki örtülerine, endemik canlı türlerinden, kaybolma tehlikesi altındaki canlılara, ekosistem hizmetlerinden doğanın toparlanma kapasitesine kadar birçok yeni bilgi öğrendik. Bununla birlikte, insanlığın tarih sahnesine çıkışından itibaren doğanın yaşadığı tahribatın boyutlarını konuşurken üzüldüğümüz, doğayı korumak için yapabileceklerimizi konuşurken umut dolduğumuz anlar oldu. Eğitimden o kadar etkilendim ki bu konuda daha fazla bilgi sahibi olmak ve öğrendiklerimi başkalarına anlatabilmek için derneğin Ağva’da düzenlediği Ekolojik Okuryazarlık Eğitmen Eğitimi’ne katıldım. Yaş, meslek ve alışkanlıklar bakımından çok farklı insanların bir araya geldiği bir ekiple bir hafta boyunca doğayı ve canlılığı konuştuk. Oyunlar oynadık, etik tartışmalar yaptık, doğa yürüyüşlerine çıktık ve tüm hafta vejetaryen beslendik.

Dolu dolu geçen bu eğitiminin ardından en çok aklımda kalanlar dünyanın çöllere de ihtiyacı olduğu, insan müdahalesi olmasa doğadaki tüm canlı türlerinin eşsiz bir ahenk içinde yaşamlarını sürdürdüğü, gönüllü sadelik ve türetim gibi kavramlar oldu. Bu başlıklar ilginizi çektiyse, siz de yaşamı paylaştığımız canlı türlerini keşfetmek ve doğayı korumak için yapabileceklerimizi konuşmak isterseniz benim de içinde yer aldığım gönüllü eğitmen ekibinin verdiği Ekolojik Okuryazarlık Eğitimi’ne katılabilirsiniz. Bana öğrenmek yetmez, ben de eğitmen olmak isterim, diyenleriniz de varsa yazın gerçekleşmesi planlanan Ekolojik Okuryazarlık Eğitmen Eğitimi’ni buradan (yuva.org.tr) takip edebilirsiniz.

Gelin, sürdürülebilir bir yaşam için umudumuza ve gücümüze ortak olun.

Uzman Psikolog Pınar Erçelik

Copyright Mind+More 2018. Tüm hakları saklıdır.