Değişen Dünyada Değişmeyen Eğitim

egit.jpg

2019 Aralık ayında Uluslararası Pisa Sonuçları açıklandı. Türkiye eğitim kalitesiyle 137 ülke arasından 99. seçildi. Sonuçlar elbette pek iç açıcı değil. Geleneksel eğitim sistemi içinde birçok ülkenin çok gerisinde kaldık. Ancak bu sonuçlar, dünyanın eğitim sisteminin bizden çok daha önde olduğunu mu gösterir? Mevcut geleneksel okul sisteminde batı ülkeleri bizden çok daha iyi olsalar da aslında tüm dünya eğitim konusunda geçmişe çakılı kalmış durumda. Dünya hızlı bir şekilde değişiyor, eğitim sistemi ise aynen iki yüz sene öncesi gibi. Yerinde sayıyor! Gelişen teknoloji ile artık öğretmenler, çocuklar için birincil bilgi kaynağı olmaktan çıktı. Bu nedenle öğretmenlerin rolünün de değişmesi gerekli. Bilgi vericiden ziyade yol gösterici, rehber olmaları şart.

Dünyanın her yerinde okullardaki eğitim sistemi hemen hemen aynı. İlkokul, ortaokul ve lise olarak devam eden bu geleneksel eğitim modeli aslında eğitim bilimcilerin yaptığı araştırmalara göre dört yılda tamamlanabilecek bir model. Geçmişin şartlarında on iki seneye yayılmış. Fakat günümüzde durum farklı. Teknolojinin hayatımıza girmesi ile birlikte birçok şeye çok daha hızlı ulaşılıyor.  Akla gelen en ufak soruda akıllı telefonlardan dakikalar içinde yardım alınıyor. Dolayısıyla, bu çağda ihtiyaç duyulan beceri, bilgiye hızlı bir şekilde ulaşmak ve daha da önemlisi bilgileri iyi analiz edebilmek. Günümüzde çocuklar ulaşmak istedikleri bilgileri kısa bir videodan hemen alabiliyor ve bir sonraki görsele yine aynı hızla geçebiliyorlar. Okullarda ise tam tersi, görsellerin bu denli hızlı değiştiği, aktığı bir sanal ortamdan çıkarılıp, iki yüz sene önce kurgulanmış bir düzene hapsediliyorlar. Uyarıcı görsellerle dolu bir dünyadan dört yanı duvarlarla çevrili birkaç metrekarelik bir alana geçiş yapmaları bekleniyor. Bu da çocuklar için her geçen sene daha sıkıcı bir hal alıyor. Veliler ve öğretmenler, çocuklardan dersi dinlemedikleri için şikayetçi oluyor; çocuklar ise derste sıkılıyor ve sabırsız davranışlar sergiliyorlar.

Bilgi ve teknoloji çağında halen iki yüz yıllık bir eğitim modelini kullanmak ne kadar doğru? Her türlü yeniliğe kolayca uyum sağlayan, geçmiş ihtiyaçları ve yaşamları kısa sürede unutan insanoğluna yapılan en büyük haksızlık, eğitim müfredatının günümüze adapte edilmemiş olması. Arabaların, evlerin, cep telefonlarının, bilgisayarların, hatta insan ilişkilerinin bile çok büyük değişime uğradığı bu dönemde nasıl oluyor da halen tek bir eğitim modeline bağlı kalınıyor?

Bu devirde; çocukların ihtiyaç duyduğu şey, bilgi kaynağından ziyade yol gösterici rehberlere sahip olmak. Bu yüzden eğitimcilere ve ailelere çok büyük bir sorumluluk düşüyor… Şimdi değişimin tam zamanı!

Psk. Dilara Batği

Kaynak: https://www.guardian.co.tt/opinion/educational-system-stuck-in-colonial-age-6.2.798693.0144b7605c

 

 

 

Copyright Mind+More 2018. Tüm hakları saklıdır.