HomeBlogBilişsel Beceri GelişimiOyunun Öneminin Arkasında Yatan Sinirbilimsel Gerçekler

Oyunun Öneminin Arkasında Yatan Sinirbilimsel Gerçekler

 

Oyun tüm insanlar özellikle de çocuklar için rahatlamanın basit bir yolu olarak görülse de çocukların sağlıklı gelişimi için çok önemli olduğu kanıtlanmıştır.

 

 

Araştırmalar, yeni doğan bebeklerin milyarlarca beyin hücresiyle doğduğunu ancak bu genç hücrelerin, gelişmiş yetişkin hücrelerinki gibi kompleks sinir bağlarına sahip olmadığını kanıtlamıştır. Sinirbilim, beyin gelişiminin büyük bir kısmının çocuğun ilk beş yılında gerçekleştiğini ve oyun oynamanın bu nöron bağlarının oluşmasında ve gelişiminde önemli bir rolü olduğunu kanıtlamıştır. Bu sinirsel bağlantıların çocuğun öğrenmesinde, sosyo-duygusal gelişiminde ve hafıza gibi bilişsel becerilerinin gelişmesinde önemli bir rolü bulunmaktadır.

 

 

Oyun, özellikle geçmişinde stresli olaylar yaşamış veya travmaya maruz kalmış çocukların sağlıklı gelişimi için önemlidir. Travmanın etkileri genelde beynin sözel olmayan kısımlarında, hipokampus, amigdala, talamus ve beyin sapında yerleştiğinden ötürü beynin frontal loblarındaki iletişim kurma ve karmaşık olayları algılama ile ilgili bölümlerinde problem yaratmaktadır. Sonuç olarak, travmaya maruz kalmış çocukların başkalarından yardım istemesi çok zordur. Bedensel oyunlar ve rol yapmayla ilişkili olan oyun terapisi, travmatik anıları ve bu anıların yarattığı etkileri beynin sözel olmayan kısımlarından beynin ön loblarına gelmesine katkı sağlamaktadır.

 

Kaynakça:

Bratton, S. C., Ray, D., Rhine, T. & Jones, L. (2005). The efficacy of play therapy with children: A meta-analytic review of treatment outcomes. Professional Psychology: Research and Practice, 36(4), 376-390.

 

This is a staging environment