HomeBlogÇocuk ve Ergen GelişimiErgenliğin İlk Habercileri

Ergenliğin İlk Habercileri

On ile on iki yaşları arasındaki çocuklar yavaş yavaş ergenlik belirtileri göstermeye başlar. Buna ön ergenlik denir. Artık tam olarak çocuk olmadıkları gibi henüz ergen de değildirler. Kendilerini hem büyük hem de küçük hissederler, kendinden emindirler ama aynı zamanda kuşkuları da vardır. Bu gelgitlerle dolu dönemde çocukların, ebeveynlerinin desteklerine her zamankinden fazla ihtiyaçları vardır. Ancak ailelerin bu desteği verebilmesi için önce çocuklarının ön ergenlikte olup olmadıklarını iyi gözlemlemeleri gerekir. Peki çocuğunuzun ön ergenlikte olduğunu nasıl anlarsınız?

  • Kafa Karışıklığı & Organize Olamama

On ile on iki yaş arasındaki çocuklarda ebeveynlerin gözlemleyebileceği en belirgin değişiklikler sakarlık, unutkanlık, dağınıklık ve yoğun kafa karışıklığıdır. Bu durum aslında onların gelişim süreçlerinin bir parçasıdır çünkü birey, çocukluğu geride bırakırken ergenliğin daha karmaşık dünyası ile baş etmeye çalışır.

  • Olumsuz Tavırlar

Ön ergenlik döneminde çocuklar sıkça öfke ve tahammülsüzlük belirtileri gösterir. Örneğin ebeveynler çocuklarından bir iş yapmalarını istediklerinde, çocuklar kolayca sinirlenip ‘’Of! Beni anlamıyorsunuz, çok yorgunum yapamam’’ gibi tepkiler verir. Bu öfkenin ve tahammülsüzlüğün kaynağı çocukların özgürlük ihtiyaçlarıdır. Artık çocuk olarak tanımlanmayı ve kendisine çocuk gibi davranılmasını istemeyen ön ergen, bu tepkisini “olumsuz tavır” ile gösterir.

  • İsyankar Tavırlar

İsyankar tavırlar, ön ergenlerin özgürleşme ihtiyacının karşılanması için gereklidir. Ön ergenlikte isyan kendini iki şekilde gösterir: Aktif isyan ve pasif isyan. Aktif isyan, tartışmalar ve sık olarak söylenenlere karşı çıkma olarak kendini gösterirken; pasif isyan, oyalanma, ağırdan alma ve erteleme şeklinde görülür.

  • Erken Deneyimler

Ön ergenlik döneminde çocuklar hangi kuralların değişebileceği ve değişemeyeceğini merak eder. Bu merakı gidermeye çalışırken kendi sınırlarını öğrenebilmek adına yasakları çiğner. Bu sayede ön ergenler sınırlarını öğrenmek için ihtiyaç duydukları deneyimi kazanır.  Örneğin bir arkadaşını kıracak davranışlar içinde olduklarında, o kişi ile yüzleşmeleri ve duygusal tepkisini duymaları hatalarını telafi etmek için onlara imkan tanır. Dolayısıyla olumsuz davranışların sonuçlarının deneyimlenmesi bu dönemde çokça önem kazanır.

Eğer çocuklarınızda bu tür değişimleri gözlemliyorsanız bunlar ön ergenlik belirtileridir. Ön ergenlik döneminde çocuklarınızın kendilerini bulmak için denemeler yaptıklarını unutmayın. Bu denemeler esnasında onlara destek çıktığınızı, sevginizi ve şefkatinizi bol bol hissettirin. Çocuğunuza güvenin ve güvendiğinizi gösterin. Onun hoşuna giden aktivitelere katılmaya çalışın. Bu aranızdaki bağı ve birlikte olma duygusunu güçlendirir.

Kaynak: https://hthayat.haberturk.com/yazarlar/hilal-cercel/1048335-yeni-nesil-ergenlik-9-13-yas-araligi

This is a staging environment