Çocukların karşılaştıkları zorluklar karşısında esnek ve güçlü olabilmeleri ileriki yaşlardaki mutlulukları için en belirleyici unsurlardandır. Bunu bir tür duygusal bağışıklık sistemi gibi düşünebilirsiniz. İşte çocukların zorluklarla başa çıkabilmelerine destek olacak 7 strateji:
- Değişikliklerden önce hazırlanmaları için zaman verin
Çocukların hazırlanması mümkün olan durumlarda, büyük bir değişikliğin yaklaştığını onlara sık sık hatırlatın ki süreci ve değişikliği kabul etmeye başlayabilsinler. (Örneğin: okul değişikliği, yeni bir kardeş ya da farklı bir eve taşınma)
- Endişelerini dinleyin
Çocukların sorularını yanıtlamak ve endişelerini dinlemek için zaman ayırın. Onların içinde bulundukları duyguları anlamalarına ve ifade etmelerine yardımcı olun. Duygularını dile getirmeleri hem olumsuz duyguların yükünü hafifletir hem de yaşadıklarını anlamlandırmalarına yardımcı olur.
- Büyük zorlukları konu alan kitaplar okuyun
Büyük hayat zorluklarını konu alan kitaplar okuyun: Charlie’nin Çikolata Fabrikası, Küçük Prens, Küçük Kadınlar, Yerdeniz Büyücüsü, vb. Buradaki kahramanların problemlerle nasıl başa çıktığını, zorlukların nasıl üstesinden geldiklerini ve en önemlisi zorluklarla beraber yaşanılan olumsuz duygu ve düşüncelerin kalıcı olmadığını görmelerini sağlayın.
- Rutinlerinizi bozmayın
Olabildiğince süreklilik ve tutarlılık sağlayın. Özellikle, uyku ve yemek saatlerinin düzenli kalmasına özen gösterin. Mekanlar çocukların güvende hissetmelerini sağlar o yüzden onlara bu imkânı olabildiğince fazla sağlayın ki güven duyguları gelişsin.
- Oyun oynayın ve yakınlık kurun
Oyun hem çocukların duygularını dışarı yansıtmasını sağlayarak rahatlatır hem de sizinle kuracağı bağı güçlendireceği için iyileştirici etki sağlar.
- Tercih hakkı sunun ve yardım isteyin
Zorluklarla başa çıkmak zorunda olduklarında çocuklar, hayatları üzerinde hiç kontrolleri yokmuş gibi hisseder. Çocuklara küçük tercihler yapma fırsatı vererek kendilerini daha iyi hissetmelerine yardımcı olun. Örneğin:
- Okulun ilk gününde ne giymek istersin?
- Odanı hangi renge boyamak istersin?
- Bugün hangi müzeye gitmek istersin?
- Kahvaltıda hangi müziği dinlemek istersin?
- Geçmiş zorluklarla ilgili konuşun
Onlarla geçmişte zorlanıp başardıkları deneyimler hakkında konuşun. Geçmişte başa çıktıkları zorlukları tekrar değerlendirerek onlara o zaman yardımcı olan şeyleri hatırlatın. Örneğin:
- Okula başlama
- Bir spor yarışına hazırlanma
- Başka bir şehre taşınma
Uzm. Psk. Aslı Karabat