HomeBlogTavsiyelerAile İçi Gerginlikleri Nasıl Önleyebiliriz?

Aile İçi Gerginlikleri Nasıl Önleyebiliriz?

Stresliyken, ne yapmanız gerektiğiyle ilgili düşüncelerimiz stres etkeni etrafında yoğunlaşır. Yakın dönemde dünyanın çeşitli yerlerinde başlayarak ülkemizde de etkisini gösteren ve bizi oldukça zorlayan bir stres etkeniyle karşılaştık. Koronavirüsü sebebiyle kendimizin ve yakınlarımızın sağlığına yönelik düşünceler zihnimizde önemli ölçüde yer edindi. Yaşanan sürecin belirsizliği ve sosyoekonomik koşulların kötüleşmesiyle birlikte bireylerin korku, kaygı, öfke gibi duygusal problemlerinde de artış görüldü. Bu duygusal problemlerle birlikte normal zamandan daha uzun süre evde kapalı ve beraber vakit geçirmek durumunda kalan ailemizin içinde gerginlikler yaşanmaya başlandı.

Böyle bir süreçten geçerken gergin olmamıza neden olan duygusal problemlerin olumsuz davranışlar ortaya çıkarmaması, ilişkilerimizin zarar görmemesi ve bu davranışlarımızı anlayabilmek adına ailemizle yapabileceğimiz 2 egzersiz paylaşmak istiyorum.

  1. Düşünce Topu

Bu egzersizde aile bireylerimizle gerginlik içeren sözleri, davranışları ve bunlarla baş etme yolları hakkında konuşuruz. Konuşulacak konular ile ilgili hepimiz bir soru belirleyebiliriz. Örneğin; Bende en çok öfke uyandıran söz veya davranış ne? Hangi durumlarda gerginlik içeren sözlere veya davranışlara yöneliyorum? Bu davranışlarımı kontrol etmek için neler uygulayabilirim? Belirlenen her bir soru 2 dakika süresince aile bireylerimiz tarafından cevaplanır. Konuşmaya yaşı en küçük aile bireyimiz başlar. Konuşmanın kime geçeceğini belirlemek için küçük bir top kullanırız ve konuşmasını tamamlayan kişi istediğine topu verir. Tüm sorulara cevap verildiğinde yapılan bu egzersizin uyandırdığı duygu ve düşünceler üzerine konuşuruz. Bu egzersizle ev içerisindeki süreçte birbirimizin söz ve davranışlarına yönelik farkındalıklar elde edeceğiz. Ayrıca yaşanan gerginliklerle baş etme noktasında kendi yöntemlerimizi aktararak sözlerimize ve davranışlarımıza yönelik birbirimize farklı bir perspektif kazandıracağız.

  1. Cümle Tamamlama

Bu egzersizde her bir aile bireyimiz gerginliğe ve gerginlikle baş etmeye yönelik tamamlanmasını istediği yarım cümleler belirler. Örneğin; Öfkeli olduğumda…, Bana kızıldığında…, Sıkıldığımda…, İsteğim yapılmadığında…Bu cümlelerin tamamlanmış halini hepimiz kağıda yazarız ve yanımızdaki aile bireyimize veririz. Kağıdı alan hepimize okur. Bu paylaşımlar üzerinden duygularımızı ve hislerimizi konuşuruz. Ev içerisinde olası gerginlik içeren sözlerin ve davranışların ortaya çıkmaması adına birbirimizle anlaşma yaparak pozitif bir ilişki için çaba göstereceğimizin sözünü veririz.

 

Sevdiklerimizle olan ilişkiler sinirsel olarak rahatlamayı sağlayarak duygu halini de iyileştirir. İlişkilerin iyileştirici gücünün farkında olarak ailemiz içinde yaşanılan olumsuz durumların ortaya çıkmamasını sağlayabiliriz.

Psk. Melis Onglu

This is a staging environment